donderdag 25 september 2014

Onthulling Monument in Noordwijk aan Zee


Dan is het zover: Op 25 september 2014 vindt de onthulling plaats van het monument ter nagedachtenis van de op 22 september 1914 omgekomen opvarenden van de de kruisers Aboukir,,  Cressy en Hogue. Het warme avondrood zette de gebeurtenis in een liefdevol licht, gaf een opvallende kleur aan deze bijzondere bijeenkomst.
Op donderdag 25 september onthulden op de Koningin Wilhelmina Boulevard raadslid Jan de Ridder, en voormalig raadslid Arthur Eijs samen met burgemeester Lokker een nieuw monument ter nagedachtenis van slachtoffers van oorlogsgeweld. Dat gebeurde in het bijzijn van vertegenwoordigers uit Australië, Verenigde Staten en Engeland.
Ter nagedachtenis
Het monument, ter hoogte van Hotels van Oranje, gedenkt de slachtoffers die sinds de maritieme zeeramp van 22 september 1914 op Noordwijks grondgebied zijn aangetroffen, of zijn begraven. Niet alleen landgenoten, maar slachtoffers van alle nationaliteiten. In 1920 heeft de Britse Oorlogsgravenstichting besloten om alle in Nederlandse kustgemeenten begraven oorlogs-slachtoffers te verzamelen op vier ‘centres of concentration’, waaronder Noordwijk. Er werden toespraken gehouden door burgemeester Lokker en de betrokken historicus Mark Sijlmans.