maandag 6 september 2010

Noordwijk en den Oorlog


Het is droevig nieuws dat ons vaderland bereikt op 22 september 1914. Op de Noordzee zijn drie Engelse Kruisers door de Duitse Marine tot zinken gebracht. Vele, zeer vele slachtoffers zijn te betreuren.  De stoffelijke resten worden in Noordwijk ter aarde besteld.
De "Cressy" de "Aboukir"en de "Hogue"verdwijnen met al hun manschappen in de golven. Enkelen worden gered onder andere door het dapper optreden van Kapitein Berkhout met zijn "Titan" en kapitein Voorham met zijn "Flora" beiden met boten van de Koninklijke Nederlandse Stoombootmaatschappij, waarvan de laatste alleen al  er met zijn 18 opvarenden in slaagde 287 overlevenden aan boord te nemen en ze veilig in IJmuiden aan land te zetten.
Dan lees je een paar dagen later in diezelfde krant over de onderscheiding van de dappere Duitser, Luitenant ter Zee O. Weddingen en dan dringt heel sterk het besef van de Neutraliteit van Nederland tot je door.

Op zoek naar meer gegevens komen deze gegevens over de positie van de wrakken bovendrijven. Hierbij voor u ter informatie.