zondag 15 april 2012

Kapitein R. Rijkens, Schip Pleiades

Triëst was de eindbestemming maar het uiteindelijk behaalde doel was triest, uitermate triest. Het brikschip Pleiades kapt. Rijkens, ligt op 17 mei 1860 klaar om van New Castle naar Triest te gaan, die dag vertrekt hij uit de haven van New Castle maar zal zijn einddoel nooit bereiken. [De Ned. brik Pleiades, kapt. Rijkens, den 17den Mei v. Newc. n. Triest vertrokken. Van dit schip is bij Zandvoort een gedeelte van het galjoen aangespoeld, reeds vroeger gemeld.] Slechts gedeelten van zijn schip dat eind mei 1860 bij Noordwijk in de golven verdween spoelen op de kust aan. Van de slachtoffers treft men op het strand aan het levenloze lichaam van een ongeveer vierjarig meisje, de kleding gemerkt me I.R.  Misschien was zij wel de Jantje Rijkens die werd geboren op 9 september 1854 in de gemeente Oosterdiep bij Veendam, dochter van Rentjo Rijkens en Jantje Sap zij trouwden op 22 december 1852 in Wildervank met elkaar;
Handtekeningen op de trouwakte [155] van Rentjo Rijkens en Jantje Sap, Wildervank, 22 december 1852
hij van beroep zeeman, geboren op 10 oktober 1829 te Wildervank, zoon  van Rijko Luppe Rijkens, logementhouder en Jantje Edes Huisting en zij de ferme deerne uit Veendam dochter van Hindrik Geuchies Sap en Jantje Riemts Roelfsema. Het zou mooi zijn zeker te weten dat de geborgen lichamen aan één van deze personen hebben toebehoord. Moet nog eens verder voor u zoeken. Blijf lezen!
ROTTERDAM, 11 Julij. Dezer dagen is aan het strand te Katwijk a/z. aangespoeld eene Veendammer nommervlag N°. 220, zijnde dit nommer gevoerd door kapt. R. Rijkens. (NB. Het schip Pleiades, kapt. R. Rijkens, v. Newc, is in het laatst van Mei op de kust van Noordwijk verongelukt. LIVERPOOL, 10 Julij. De brik Vietor is 22 Mei bij Fernando- Po verongelukt.
AMSTERDAM, 8 Junij. Bij Noordwijk zijn op strand aangespoeld, 4 kisten kleederen, waarvan 3 afkomstig van het schip Pleiades, kapt. Rijkens, v. Newc. n. Triest, en 1 van het schip Charon, kapt. Jongebloed, v. Pernan naar de Maas, benevens twee booten, waarvan een gemerkt; “Queen of Tromps," en de andere Alma."

AMSTERDAM, 8 Junij. Bij Noordwijk zijn op strand aangespoeld, 4 kisten kleederen, waarvan 3 afkomstig van het schip Pleiades, kapt. E. Eijkens, van Newcastle naar Triest, en 1 van het schip Charon, kapt H. Jongebloed, van Pernau naar de Maas (zie ons blad van 6 Junij), benevens twee booten, waarvan een gemerkt: » Queen of Tromps", en de andere Alma".
.AMSTERDAM, 5 Junij. Volgens berigt van Texel, dd. 4 Junij is daar gisteren aangespoeld eene zeemanskist. Uit de papieren daarin gevonden, blijkt, dat deze heeft toebehoord aan do equipage van de in den nacht tusschen 28 en 29 Mei in de Eijerl. gronden gestrande en geheel verbrijzelde brik Grossherzoqinn Auguste, kapt. Nieman, van Rostock, met eene lading graan naar de Maas bestemd. — De Hannoversche kof Charon, kapt. Jongebloed, van Pernau n. de Maas, is bij Zandvoort verongelukt. — Aldaar is aangespoeld een gedeelte van het galjoen van een nieuw, oogenschijnlijk Groninger schip, benevens een papier, waarop: R. Rijkens. [Het schip Pleiades kapt. Rijkens, lag den 17den Mei te Newc. zeilklaar naar Triest.]