donderdag 10 februari 2011

Concordia

Men prezenteerd op Woensdag, zynde den 4 [februari 1750] dezer, op het Strand by den Dorpe van Noordwyk aan Zee, publik aan de meest biedende te verkopen het Wrak van een Driemast-Galjoot-Schip, genaamd CONCORDIA, groot circa 200 Lasten, met zyn opstaande Maste, Boegspriet, als anderzints, zoo als het zelve jegenswoordig by den Dorpe van Noorwyk voorn. op Strand is staande.
Op 12  februari 1750 worden verkocht in 't Logement het Zwynshoofd te Rotterdam: 620 [...] en Tiersjes nieuw Dublins VLEES en 10 vaten TALJ, uit het gestrande Schip de Concordia, komende uit Dublin, bij Caveli[...] en 10 Tonnen Vlees en een Vat Talk, leggende op de Nieuwe haven, onder 't Huys van den heer Thomas Browers, by de Hulse Be[...]...
U heeft het al begrepen...uit de stukjes [....] kwam ook uw stranddingen niet vandaag...volgende keer beter...en ook toen kwam het meest malse stukje rundvlees al uit ierland, what's new kun je je afvragen! Maar ook de kaas en de boter waren niet te versmaden. Eet Smakelijk!
Wat te denken van 16 Tonnen Iers Schapenvlees en 35 Kistjes Ierse Zeep, of 2000 stuks puike Chester Kaasen!
 Meer trek in 460 puike Waterfordse en/of 260 Vaten extra puike Dublin boter en nog een 10 Vatten Dublin Vlees!
 Alleen uit het gestrande Schip Concordia, de boter bij Kavelingen van 10 vaten en het Vlees bij dito 2 Vaten. Onbegrijpelijk, de hoeveelheid vracht die het Scheepje aan boord had. Mooi om te weten!