donderdag 26 augustus 2010

Liefdadigheidsuitvoering


Groot is de ontreddering in de vissersgemeenschap van Noordwijk aan Zee als bij een poging tot redding  de reddingsboot omslaat en hierbij drie van de roeiredders het leven verliezen: Leendert Hellenberg, Hendrik Vink en Jan Cramer.  Het in nood geraakte schip is afkomstig uit buurgemeente Katwijk:  de logger KW 47 van rederij Thomas Haasnoot.
Het Noordwijks Mannenkoor geeft een uitvoering in het Casino. Liefdadigheid ter ondersteuning van weduwen en wezen.


Ook alle Katwijkse geredden, met namen: Jan Ros, Jacob Zwanenburg, Aldert van der Bent, Cornelis van der Meij, Matthijs Zuiderduin, Dirk Varkevisser, Jacob van Rijn, Arie Hoek, Maarten van der Plas, Jan Ouwehand, Jacob Zwanenburg Jacz en Albert Hoek van de KW 47 spreken in een advertentie hun dankbaarheid uit en hun medeleven met de verongelukten: Cramer, nalatende een vrouw en 12 kinderen; Hellenberg, nalatende vrouw en 1 kind en de persoon van de ongehuwde Vink.
Het noodlot slaat toe in de vroege morgen van maandag 24 november 1919.  De roep om hulp bereikt de  vertegenwoordiger van de NZHRM  Jan van Kan om 05.45 uur waarop de reddingsboot onder aanvoering van schipper Dirk Admiraal mede bemand met de roeiredders Jan en Arie van Kan, Nico en Dirk van Beelen, Leendert Hellenberg, A. Dyndam en C. den Hollander ter redding uitvaart. De roeiboot slaat om, waarbij de drie slachtoffers over boord slaan.